Всяка панелка в София с паспорт

Етажните собствености ще могат да си изберат на кого да възложат обследването

Столичната община започва да издава предписания на етажните собствености да направят технически паспорти на панелните блокове, съобщи „24 часа".

Въпреки изискването старите сгради да бъдат паспортизирани до 2016 г., единици са панелките в столицата, за които собствениците са направили обследването. През последния месец зачестиха случаите на откъртени плочи от фасадите в страната. А след земетресението вчера страхът на хората, че блоковете могат да рухнат, се засилва.

„Процесът върви много бавно. Основно поради нежеланието на собствениците да се погрижат за имотите си. Затова ще започнем да настояваме усилено за изготвяне на технически паспорти на частните сгради. Това е единственият начин да се разбере дали дадена сграда има конструктивен проблем например", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Той заяви, че в столицата няма опасни блокове и не бива да се всява паника, но собствениците трябва да се погрижат за сградите си. В София има 204 000 жилища в панелни сгради. Общината ще опита да ускори процеса по паспортизиране чрез Камарата на инженерите, която ще предостави експертни групи.

Етажните собствености ще могат да си изберат на кого да възложат обследването. Диков напомни, че кметството е изготвило типови проекти за обновяване на всичките 65 вида панелни секции в столицата. Проектите се предоставят безплатно, като трябва само да се адаптират според желанията на собствениците какво точно във входа си искат да обновят. Интересът към тях обаче бил много слаб. Освен това кметството издава и безплатни разрешителни за строеж за саниране на блоковете. Според експерти само това пести на собствениците в един вход около 20 000 лв. Третият бонус, който предоставя общината, е предимство в програмата „Зелена София" за градинки пред входовете.


Според шефа на общинската дирекция по строителен контрол арх. Влади Калинов възможностите на общините да ускорят процеса по издаването на технически паспорти е ограничен заради празноти в закона. „Там не е посочено кой контролира процеса и липсват санкции. Освен това повечето етажните собствености не са регистрирани и това допълнително усложнява контрола, защото трябва да издирим всички собственици в един вход, за да им връчим предписанията", каза арх. Калинов.