Осъден убиец от Сливен моли за по-леко наказание

Крими

26-05-2014, 11:51

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Престъплението е проява на занижен контрол и примитивизъм, смята прокуратурата

До месец Апелативният съд  в Бургас ще се произнесе по жалбата на  66 – годишния Стоян Стоянов от Сливен,  който е осъден  на 12 години за убийството на свой съгражданин.  Стоянов поиска бургаските магистрати  да намалят наказанието му. Сливналията моли да му бъде намален и размерът на присъденото обезщетение на семейството на убития.

Стоянов е призна за виновен в това, че на 16.06.2013 г. в местността "Дюлева река” край Сливен, умишлено е умъртвил 52- годишен мъж, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата начин и с особена жестокост. Първоинстанционният съд е осъдил Стоянов да заплати обезщетение за причинените неимуществени вреди на тримата наследници на пострадалия, като за неговата съпруга то е в размер на 100 000 лв., а за двете му деца – по 50 000 лв.

Апелативният прокурор настоя за потвърждаване на присъдата. Обвинението намира наказанието и определения размер на обезщетение за гражданските ищци за справедливи. 

Същевременно решаващият съд е постановил наказанието при превес на обстоятелствата, смекчаващи вината на подсъдимия. При определяне на размера на обезщетението първата инстанция е отчела болката на наследниците на пострадалия от загубата на съпруг и баща. Държавният обвинител посочи, че по делото не са допуснати процесуални нарушения.

Защитникът на подсъдимия поиска да бъде изменена присъдата, като обърна внимание на смекчаващите вината обстоятелства. Стоянов е с чисто съдебно минало, допринесъл е за разкриване на обективната истина, в напредналата възраст е и с влошено здравословното състояние. Той също бил получил наранявания от пострадалия, коментира защитата.