Горите-пазители на човешката памет

На всеки 10 минути хората генерират толкова информация, колкото е цялата записана история на човечеството, а сега учените искат да кодират тези данни в ДНК на живи организми, пише Vice.

Ученият Джо Дейвис работи по проект за „зареждане“ на ябълкови дървета с ДНК, която е програмирана с енциклопедична информация под формата на генетични данни. Той ще използва уникален вид бактерия, която да пренесе шифрованата ДНК през клетъчната стена на растителните клетки, а след това ще присади създадените растения върху ябълкови фиданки.
Данните ще могат да се разчитат чрез декодиране на последователността на нуклеиновите киселини в клетъчното ядро, пише сп. "Обекти".
Дейвис работи върху технологиите за съхраняване на данни в ДНК от 1986 г., когато закодира образ на древна германска руна, изобразяваща „земя“ в ДНК. Проектът му с ябълкови дървета е опит за практическото доказване на концепцията, според която в бъдеще горите биха могли да съхраняват цялото човешко познание. Един от недостатъците на ДНК като носител на данни е, че живите организми с времето се променят и това означава, че част от информацията може също да се промени. В момента учените се опитват да стабилизират данните, използвайки част от генома, която остава непроменена за дълги периоди от време.