Почват смени на министри след като Пеевски отстъпи място на Михайлова

Новините

27-05-2014, 06:12

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Експерт сменя Михайлова в кабинета

Дилян Пеевски няма да е евродепутат. Вместо него в Европарламента влиза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Той обяви отказа си в изборната нощ в НДК на първата си публична проява от доста време насам.

“Евродепутатството не е самоцел за мен. След това, което направиха нашите структури и доверието, което ми дадоха на тези избори, чувствам за мой морален дълг да бъда още дълги години до тях и да изплатя тяхното доверие”, така вторият в листата на ДПС обясни своя отказ.

“Една година бях подложен на незаслужени атаки на много от медиите. Така и не разбрах в какво ме обвиняват. Дори по пътя отново по мен тичаха хора, които служат на други господари, и ми задаваха неясни въпроси, които отдавна са ясни на техните господари, които явно се уплашиха от моята номинация за председател на ДАНС”, каза той. И уточни, че въпреки всичко не таи злоба към никого.

“Да оглавя ДАНС бе решение да дам нещо на България. Видяхте - като се прояви недоволство, сам се оттеглих”, обясни Пеевски. “След това не чух какви са критиките към мен. Една година се навърта “Пеевски, Пеевски. Кой, кой?” За кое Кой? Ако бях чул някакво обвинение, в нещо да бъда обвинен, бих го разбрал и бих се оттеглил като цяло от политиката, но за 1 г. не чух нито едно стойностно обвинение към мен или някой не извади нещо срещу мен. Постоянно се заливат с фалшиви сигнали институциите за проверки на мен и моето семейство и това ще изтърпя, и през това ще мина, но когато всичко свърши, кой ще ми се извини? Това искам да попитам не тези хора, които внасяха сигналите, защото те имат поръчка и няма да има доблестта да се извинят”, продължи Пеевски. Но допълни, че това е минало и не иска да говори за него.

Той отстъпи мястото си на Михайлова с обяснението, че “тя е капацитет, който ще даде много на Брюксел и на България, ще бъде един достоен евродепутат”.

С решението си Пеевски отвори път към предстоящи промени в кабинета, за които намекна Лютви Местан пред “24 часа” преди изборите.

“Михайлова ще бъде заместена от много стойностен министър. ДПС има солидна банка кадри, но това няма да бъде строго партийна номинация, ще е експерт”, обясни Местан в НДК. Той отказа да съобщи името.

Говори се, че новият министър ще е Метин Казак. Бившият евродепутат и брат на шефа на правната комисия в НС Четин Казак изненадващо изпадна въобще от настоящата листа на ДПС и му е предложен министерски пост.