Актьори и танцьори от цял свят идват в Пловдив. Вижте програмата на "Черната кутия" ТУК

Мисия Пловдив

27-05-2014, 13:20

Снимка:

Спектакълът "Монолог за двама"

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Фестивалът започва на 31 май, ще има спектакли, постановки и уъркшопове

Предстои едно от най-интересните културни събития в Пловдив - Международният фестивал “Черната Кутия”.
За осма поредна година, от 31 май до 6 юни, на вниманието на граждани и гости на града ще бъдат представени ярки български и международни театрални моноспектакли и камерни постановки, танцови спектакли и уъркшопове.

Огромен процент от творческата продукция на “Черната Кутия” е свързана със съвременен танц - пърформанс. В миналите, както и в сегашното издание, взимат участие творци и арт групи от България, Германия, Италия, Австрия и още много други държави от цял свят.

С времето заявки за участие имат все повече страни. Може да се каже, че с всяка година фестивалът се разширява географски с изключително големи темпове.

Селекцията за програмата за 2014 година е направена от над 450 кандидатури.

С годините Форумът изгради своята публика, която е съставена предимно от млади хора.  В Пловдив се забелязва засилващ се интерес към съвременния танц.

Преди началото на Фестивала под тепето ще се проведе творческо ателие с Мила Искренова, на 29, 30 и 31 май в Културен център „Тракарт“. Основната цел на ателието е да разгледа в съвременен контекст основните теми от творчеството на Пина Бауш и методите на работа на немската хореографка, известна като създател на жанра „танц-театър“. Ателието систематизирано и артистично въвежда в спецификата на съвременния танц-театър като методология, идейна основа и език.

На официалното откриване на 31 май (събота) ще можете да се насладите на една истинска европейска перла на съвременния танц – спектакълът „BOB’ART“, представен от Opinion Public Company — Белгия. Часът е 19.00, а мястото - Градски дом на културата „Борис Христов“.

На 5 юни пък за първи път на пловдивска сцена ще се качат танцьорите от Erica Essner Performance Co-Op. Съвременният танц, идващ отвъд океана – Ню Йорк, ще ви въвлекат в една вихрушка от звуци. Вятър и дъжд ще се въртят през музиката, колаж от променливи по настроение инструментални мелодии, а костюмите на Ейми Глен напомнят на чувствени буреносни облаци… Танцьорите ще са сякаш хвърлени в буря.

Билетите са с цени 10, 15 и 20 лева, за ученици и студенти – 5 лева.

Организатор на фестивала е Фондация " Черната Кутия ". Официални партньори на проявата са Община Пловдив и Министерство на културата .

Вижте цялата програма на Международния фестивал “Черната Кутия” ТУК!