Социолозите превръщат изборите в машина за лично обогатяване

Р. Петков: Внушаваха в продължение на месец и половина, че АБВ няма да има депутат

Обществото трябва да знае за какъв тип манипулация става дума, но и не е зле да има някаква форма на обществен контрол.
Когато един социолог лъже цинично години наред, това си остава така между другото и той на другия ден отново прави оценки и дава напътствия. Те внушаваха в продължение на месец и половина, че АБВ няма да има депутат. Това каза в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице” Румен Петков от АБВ.

Като политически непочтен слугинаж определи Румен Петков от АБВ в предаването „Лице в лице“ по  bTV дейността на социолозите. „Не говоря за драстичните лъжи в навечерието на изборите, които се повтарят не за първи път. Има социолози, които преместиха тази изключителна наука от научната сфера, в сферата на услугите. Такъв политически слугинаж, който демонстрираха някои от нашите социолози, е обиден за обществотo”, коментира Петков. Той е категоричен, че скромните прогнозни цифри за АБВ, които бяха изнасяни през време на кампанията от социолозите -  1 – 2 процента, в голяма степен са повлияли на изборния резултат.
Румен Петков коментира, че независимо от множеството си провали, ръководството на „Позитано“ 20 няма намерение да анализира загубата си, нито председателят на БСП – да подаде оставка. Според него именно тази серия от лъжи и провали на БСП са подтикнали много от левите избиратели към АБВ.
На въпрос – с отсъствието на АБВ от настоящия състав на ЕП „заминава“ ли си президентът Първанов (цит. Бареков), Петков заяви, че не само, че лидерът на АБВ не си „заминава“, но формацията предстои да стане партия и да укрепи и разшири коалицията си. „Има сериозен интерес към АБВ. Мисля, че днес много от симпатизантите на БСП искат да има силна и авторитетна левица. Но БСП с това ръководство няма никакъв шанс да участва в това обединение“, подчерта Петков.
Що се отнася до вариант предсрочен парламентарен вот наесен, Петков заяви, че предсрочни избори просто са необходими за България и не е въпрос на желания и прогнози. „Не вярвам обаче в чувството за достойнство на министър-председателя Орешарски и това, че той ще подаде оставка, защото е прекалено зависим от Делян Пеевски. Ако искаме България, ако искаме да имаме празен терминал на излитане и пълен на връщане, трябва да има незабавно разпускане на парламента и предсрочни избори“, категоричен е Румен Петков.