Командоси и танкове в Панаира

Започва международната изложба "Хемус 2014"

Демонстрация на бойни умения в екстремна ситуация ще се проведе в рамките на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност“ в Пловдив. Елитни отряди на Българската армия и Военна полиция ще покажат как се залавят терористи и се обезвреждат взривни устройства. Това ще стане на 30 май от 17.30 ч. в коритото на река Марица до Международен панаир Пловдив, където се организира изложбата.

Силите за специални операции ще атакуват от хеликоптер терористична група, като ще използват метода „Бързо въже“. После ще открият и унищожат  импровизирано взривно устройство. В демонстрацията ще участват вертолетни екипажи от 24-а авиационна база, военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ и служители на Военна полиция. Робот ще им помага в операцията.

Освен него, посетителите на „Хемус 2014“ могат да видят и друга кибертехника. Роботизирана система за спасителни операции и обезвреждане на взривове  и мобилна автоматизирана система за дистанционно наблюдение при извънредни ситуации показва Техническият университет в Русе.

Роботи за дистанционно наблюдение и охрана на труднодостъпни и опасни обекти представя Техническият университет в София. Неговият филиал в Пловдив е конструирал 10 „умни“ машини за специални операции по въздух и суша, които имат приложение и за военни, и за граждански цели. Някои от моделите се командват от човека с жестове. 

Това са част от новостите на „Хемус 2014“, която ще се състои от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив. Участват 60 изложители от десет държави. Сред тях са водещи световни компании, най-големите български производители, научни институти и университети.

Те  демонстрират върхови технологии и иновативни изделия за отбрана, антитероризъм и сигурност.  В експозициите са показани новости за сухопътни войски, вонноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията.  Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете и други области.

Специалистите от бранша имат право на  достъп от 29 до 31 май с покани или предварителна  онлайн регистрация. Експозициите може да бъдат разгледани от всички желаещи на 30  май от 10 до 17 ч. и на 31 май до 15 часа. Билетът струва 3 лева, за ученици, пенсионери и инвалиди – един  лев. Лица на възраст под 16 г. се допускат само с пълнолетен придружител.

Изложбата се организира от фондация „Хемус '95” под патронажа на Министерството на отбраната и Mинистерството  на икономиката и енергетиката.  Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.