Апелативният съд отново ще гледа делото за заменките в "Русалка"

Днес Варненският апелативен съд ще гледа отново делото за 182 дка горски земи, намиращи се в района на курортен комплекс "Русалка". Делото бе върнато от Върховния касационен съд за разглеждане в апелативния съд с мотив, че някои доводи на фирмите на Николай и Евгения Баневи, собственици на комплекса, не са взети предвид при произнасянето през 2012 г. Беше назначена техническа експертиза, която да установи каква част от земята е необходима за обслужването на прилежащи на комплекса постройки.
Спорът е за гори в землището на село Свети Никола, прехвърлено на "Русалка тур" през 2009 г. от тогавашния областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев от ДПС. След това сем. Баневи прехвърлят терените на друга своя фирма - "Паррус".
През 2010 г. земеделският министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов завежда дело срещу фирмите на Баневи за правото на собственост върху 182.5 дка гори от общо над 300, върху които няма прилежащи на комплекса постройки.
Делото е спечелено от държавата първо пред Добричкия окръжен съд, а след това и пред Варненския апелативен съд, който ще разгледа казуса отново днес.