Децата от фолклорна формация "Куклици" очароваха японски туристи

Мисия Пловдив

28-05-2014, 10:47

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Влюбиха се в гласовете и изпълненията им

Японски туристи онемяха пред гласовете на децата от формация за автентичен фолклор "Куклици" към Общински детски комплекс.

Гостите разглеждаха Стария град и разходката им съвпадна с концерта в Етнографския музей. Музеят се оказа тесен да побере не само родители и приятели, но и посетители на архитектурния комплекс.

Появата на малките изпълнители на български автентичен фолклор накара присъстващите в залата да станат на крака, особено когато прозвуча "Излел е Делю хайдутин".

На 27 май в Етнографския музей децата от "Куклици" поднесоха уникален по рода си певчески рецитал по сценарий на Виолета Щерева. Димитър Донев е корепетитор и автор на музиката. В Етнографския музей бе представена и най-новата автентична песен на формацията, записана само преди дни в Българско национално радио. Записът бе направен като награда от радиоконкурса "Млади фолклорни таланти", на който "Куклици" е лауреат.

В "Куклици" са събрани и се обучават деца с изявен интерес към българските народни песни - момичета и момчета от 7 до 15 години.

Между 4 500 и 5 000 деца посещават Общински детски комплекс, който дава възможност за любими занимания и развитие на възможностите в три направления -  научно-познавателно, художествено-творческо и спортно, посочи директорът на ОДК Атанас Куртенков.