Папата дали ще спаси главата на Орешарски? (снимки)

Недоволни отново се събраха на протест с искане за оставка след фиаското на евроизборите

Управляващите и коалиционният им партньор може и да си затварят очите за резултатите от евровота, но за тяхно съжаление същото не може да се каже за гражданското общество.

Недоволните от наглостта и безсъвестния стоицизъм на кабинета "Орешарски" (ала Станишев), които от година протестират срещу тях, отново се събраха пред сградата на Народното събрание днес.

Планираният протест започна около 9:00 часа в градинката пред парламента с по-ранобудните недоволни. Към 10:00 часа пред мястото, където "Съединението прави силата", имаше около 40 човека, няколко плаката и едно тематично стихотворение с главен герой безславно загубилия евроизборите Сергей Станишев.

Какво искат хората: ключовото "Оставка", предсрочни парламентарни избори, лустрация, съд за депутатите и нова Конституция на страната. И те, както и всички останали парламентарно представени и непредставени партии, считат фиаското на изборите за членове на ЕП като достатъчно основание тези искания да бъдат изпълнени.

Скандиранията на гражданите отвън ще бъдат и моралната подкрепа на исканията вътре в сградата на парламента, където днес трябва да бъде обсъден поредния вот на недоверие. ГЕРБ го внесе преди официалната "антиагитационна" почивка на депутатите, с основание провала в сектор "Енергетика" и сключените зад гърба на обществото договори за "Южен поток". Обсъждането на вота е точка трета от дневния ред на парламента.

Не се знае кога ще приключи днешното заседание, чиято програма е натоварена в първия работен ден след изборите. Ако се застоят достатъчно дълго в залата, народните представители може и да се засекат и на връщане с протестиращите, които ще се съберат отново в 18:00 часа днес.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски, чиято глава в момента е втората най-искана след тази на шефа му Станишев, избяга от тези страсти чак във Ватикана, където днес ще бъде на аудиенция при папа Франциск. В София колегите му от парламента се пазят от народната любов с полицаи и четири жандармерски коли.

Папата или жандармите ще спасят главата на Орешарски?