Кметът Тотев поиска двойно заплащане за участниците в секционните комисии

Заради извънредната работа след изборите

Да бъде удвоено възнаграждението на председателите и членовете на СИК и РИК в големите общини, които са работили извънредно след изборите и са носили протоколите. Това предложи кметът на Пловдив Иван Тотев. От общината е изпратено писмо с това искане до ЦИК, Министерски съвет и Националното сдружение на общините, заяви секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

Така участниците в комисията ще имат по-голяма мотивация да се включат в изборния процес и занапред, а удвояване на надницата може да има и в други големи общини, където е бил положен сериозен извънреден труд, посочва тя.

В Пловдив става дума за около 1500 души – председатели, секретари и по един член от комисиите, които са отговаряли за носенето на протоколите.

Решението на ЦИК бе за 46 лева за член на секционна комисия и 56 – за председател. Още 10 лв. се полагат на тези членов, които занесат протоколите и другите изборни книжа до районите избирателни комисии.

Според секретаря на пловдивската община проблемите след вота са били единствено с изчислителните пунктове на „Информационно обслужване”, които сканираха протоколите и издаваха бележките, че те са приети. Топчиева е категорична, че до 23 ч. в изборната нощ всички книжа са били в панаира, съобщава Радио Пловдив.