Цвета Караянчева: Кабинетът "Орешарски" получи национален вот на недоверие

"ДПС да преосмислят участието си в кабинета, а Атака да спрат да го подкрепят "

От парламентарната трибуна народните представители от ПП ГЕРБ поискаха оставката на кабинета „Орешаркси”.


Първите минути на днешното първо заседание на Народното събрание след евроизборите започнаха с искане за оставка. То дойде от депутатката на ГЕРБ Цвета Караянчева, като повтори думите на лидера на партията, че правителството на Пламен Орешарски е получило национален вот на недоверие на 25 май.


Резултатите от гласовете на българските избиратели ясно показват, че партиите, подкрепящи кабинета „Орешарски”, не получават подкрепата, нужна им да продължат управлението на България.


"Преди три дни стана ясно коя е партията, която има най-високо доверие сред българските граждани", се похвали Караянчева.


От ГЕРБ призоваха министър-председателя Пламен Орешарски да признае загубата си и след като не е подаде оставка преди година, да го направи още днес с цялата си отговорност..
ГЕРБ няма да участва в консултации, в преговори или други официални и неофициални формати с нито една от партиите, които участват или пряко подкрепят правителството на Орешарски, докато те не приемат неговата оставка, се казва още в декларацията на герберите.


Да се прави ремонт на кабинета сега, е все едно да се прави изкуствено дишане на мъртвец - няма да даде никакъв резултат, убедени са те.


ГЕРБ не иска власт за себе си на всяка цена, подчертават хората на Борисов.
ГЕРБ иска бързи и честни избори, на които гражданите да кажат кого искат в управлението и каква политика подкрепят. Всяко друго решение ще тълкуваме като спекулация и неправомерна употреба на народния вот. Всяко друго решение ни води към политическа и икономическа национална катастрофа, убедени са бившите управляващи.


Цвета Караянчева се обърна към ДПС с призива да преосмислят участието си в управлението. Към „Атака” призивът бе да спрат да подкрепят правителството.


Нетърпеливо, опозицията направи процедурно предложение за разместване на дневния ред на работата на парламента, като първа точка да бъде именно обсъждането на внесения вот на недоверие.


"Това правителство трябва да си ходи", обяви от парламентарната трибуна депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се зарече на колегите си, че ГЕРБ има какво да каже, управляващото мнозинство има какво да чуе и след това час по-скоро, дори минута по-скоро, правителството да си ходи.


Вотът на недоверие ще бъде обсъждан като трета точка на днешното заседание, обясни председателят на Народното събрание Михаил Миков. Целта е да се даде време на на министър-председателя Пламен Орешарски за да се появи в НС. Той се връща  днес след аудиенцията си при папа Франциск във Ватикана. След гласуване желанието на ГЕРБ не бе уважено, което накара герберите да се върнат към обичайното си вече скандиране "Оставка".