Chevron се изтегля от България

Животът

28-05-2014, 14:04

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Решението беше очаквано след наложения преди над две години мораториум за добив на шистов газ

Американският петролен гигант Chevron се изтегля от България. Новината първо беше разпространена в блога на енергийния експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев, а "Капитал Daily" я потвърди чрез два свои независими източници, пише capital.bg.

Очаквано решение
Решението на групата не е абсолютно неочаквано, тъй като през последните години Chevron не упражнява дейност в България. През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. Впоследствие парламентът наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично напукване, чрез което се проучва и добива газ от шисти. С наложената забрана кабинетът оттегли решението си, с което даваше право на американската компания да проучва залежите. От Chevron тогава обявиха, че ще продължат да работят "в тясно сътрудничество с правителството на Република България". В крайна сметка над две години по-късно компанията реши да се изтегли от страната. Явно разочарована от "партньорството" с българските управляващи.

"Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ... За разлика от други компании Chevron не можеха да я "карат" по български или по балкански, като прилагат добре отработените методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители", коментира в блога си Василев.  И за пореден път откроява основния енергиен проблем на България - енергийната зависимост от Русия.

Проваленото проучване

Chevron предложи 30 млн. евро на държавата за разрешителното за проучване в площта "Блок 1 Нови пазар". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км. Тогавашният икономически министър Трайчо Трайков обяви, че американската компания предлага и работна програма на обща стойност 50 млн. евро. Според американската Агенция за енергийна информация България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб.м и с над 200 млн. барела шистов нефт.

В Черно море продължават сеизмичните изследвания за добив на природен газ от блок "Хан Аспарух". Право за петгодишни проучвания срещу предварителен бонус от 40 млн. евро на държавата получи консорциум между френската Total, австрийската ОМV и испанската Repsol.

Присъствие в други страни
Въпреки изтеглянето си от България Chevron ще продължи проектите си в Румъния и Полша. Chevron Romania получи няколко концесии за проучване и добив на шистов газ в страната. Едната е в североизточната част на страната и покрива територия от 6350 кв. км, а другата е в Югоизточна Румъния на територия от 2711 кв. км. Групата вече започна проучвателни дейности в някои райони и очаква да започне експериментален добив през тази година. Според местните медии приходите за румънската държава ще са между 3.5% и 13% в зависимост от размера на находищата. Опитите на компанията да започне дейност бяха прекъснати два пъти през миналата година, след като противници на добива на шистов газ блокираха машините на компанията. Според американската Агенция за енергийна информация потенциалните запаси на Румъния от шистов газ са около 1.44 трлн. куб.м, които могат да покрият вътрешното търсене за повече от век. Chevron започна първите си дейности с шистов газ в Европа в Полша, където продължава проучванията си съвместно с държавната газова компания PGNiG.

Технологията фракинг действа чрез впръскване под огромно налягане чрез сонди на вода и химикали в скалите, съдържащи природен газ. Според критиците този процес замърсява подземните води и може да предизвика земетресения. В същото време поддръжниците му твърдят, че той е напълно безопасен, и посочват държави като САЩ, където добивът чрез фракинг е в напреднала фаза и свали енергийните цени.

Константин Николов