Легенди откриват и закриват юбилейния фест на камерната музика

Мисия Пловдив

28-05-2014, 15:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започващият на 10 юни в Пловдив 50-и Международен фестивал на камерната музика вписва във впечатляващата си история нови рекордни факти, стана ясно от състоялата се пресконференция днес. Юбилейното издание на музикалната емблема на Пловдив е с разширен формат, констатира артистичният секретар на форума проф. д-р Юлиян Куюмджиев. Той уточни: по-продължителен, с 2 дни повече от обичайното, с най-много концерти от всички досегашни програми – 15, и с максимален брой изпълнители – 90; с най-много сцени за изява на музикантите в дните от 10 до 22 юни – 4 (традиционният подиум – Етнографски музей, зала „Съединение”, Камерната зала на Драматичният театър и Аулата на НУМТИ „Добрин Петков”). Според професора програмата на Юбилейния фестивал е балансирана, с по-популярни творби – от Ренесанса до 21 век; а един от акцентите е музиката на Панчо Владигеров. В афиша на 50-ия МФКМ се открояват 2 групи имена, твърди  проф. д-р Юлиян Куюмджиев. На българи, живеещи и реализирали се в чужбина, активната връзка на родината ни със света, и на музиканти, които творят у нас и непрекъснато се утвърждават на международни форуми и сцени. Артистичният секретар открои красноречивия символ: Софийски солисти, които преди 50 години са изнесли първия концерт на Първия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив, откриват на 10 юни Юбилейния.

В юбилейното издание, което е с мото „Традиция и приемственост”, участват 3 камерни ансамбъла, 4 клавирни и сонатни дуа, 3 триа,1 квартет и 12 солисти; 32 са участниците в концерта на младите лауреати на национални и международни конкурси, обогати актуалната информация Димитър Малашинов, който 22 години е мениджър на Фестивала. Според неговата статистика през всичките досегашни издания на първия в Европа, единствен по рода си и най-дълголетен у нас фестивал са изнесени над 500 концерта с участието на повече от 300 музиканти пред близо 24 000-на публика. Мениджърът изтъкна акцентите в юбилейната програма: началото и финала с музикалните легенди Софийски солисти и Милчо Левиев, концертът на Камерен ансамбъл „Киев” и изявата на учениците виртуози. 50-ият Фестивал ще остане в паметта на участниците с Юбилеен знак.

Доайенът в музикалния живот под тепетата и в експертния съвет на Фестивала, известният пианист проф. Георги Кънев не скри огорчението си, че от 1964-а насам от всичките 19 министри на културата само 2-ма – Георги Йорданов и Божидар Абрашев, са били сред гостите на МФКМ. Маестрото подчерта, че е горд от участието си във форума и неговия експертен съвет, но смята да се оттегли. Лична е причината, каза професорът, остарях, и пожела: „На добър час”. Личната си лента на спомените върна назад и проф. Анастас Славчев, който следи развитието на Фестивала от ученик, през студент, изпълнител с многократни участия във форума и негов дългогодишен артистичен директор.

На аристократ от стара, но жива Европа, оприличи Фестивала в емоционалното си изказване на пресконференцията театроведката Пенка Калинкова, след чиито думи за новото поколение таланти и потребността от повече млада публика, естествено прозвуча анонсът на Нели Попова – директор на НУМТИ „Добрин Петков”. Училището е домакин на ключовия концерт с участие на млади изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси.

Абонаментната карта за всичките 15 концерта, на стойност 25 лева, е също от новостите в 50-годишната история на Фестивала, бе обявено на пресконференцията. Билетите за отделните прояви са от 6, 8 и 10 лева; за ученици, студенти и пенсионери – 4 и 5. Концертът в Аулата на НУМТИ е с вход свободен.