Токио е най-добрата туристическа дестинация, Москва - най-лошата

Този извод направиха от туристически сайт, обобщил впечатленията на 54 000 пътешественици от целия свят за 37 водещи туристически дестинации

Токио е най-добрата туристическа дестинация в света, а Москва – най-лошата, пише в. „Индипендънт".

Въз основа на тези впечатления в годишната класация на сайта Токио е обявен за най-добрия град за туризъм, където местните жители са винаги готови да помогнат на чужденците да се ориентират, улиците са чисти, а таксиджиите са винаги изрядни и честни с клиентите.

На второ място в класацията е Ню Йорк най-вече заради ресторантите си.

На трета позиция е Барселона.

В челната петорка са Истанбул и Прага.

 В челната десятка са Виена, в която придвижването е най-лесно и която е привлекателна за самотни туристи и за туристи, търсещи културни изживявания. В Берлин транспортът е много добър, а улиците са чисти, Рим е в класацията заради културните атракции; Париж – заради забележителностите и Дубровник, заради красотата си. Лондон остава извън челната десетка на 11-то място.

 В класацията на най-лошите туристически дестинации в света Москва е на първо място. Руската столица води по няколко показателя – лоши хотели, недружелюбни местни жители, лоши таксиметрови услуги, прекалено скъпи стоки и липса на разнообразие в магазините.

Следват индийският град Мумбай и курортът Пунта Кана в Доминиканската република.

Челната петорка се оформя от Маракеш и Шарм ел Шейх в Египет.

В десетката попадат също Пекин заради жителите и таксиметровите шофьори, които не са склонни да помагат на туристите в ориентирането; Ханой заради транспортната система; Рио де Жанейро заради хотелите, магазините и курса на местната валута; Брюксел заради хотелите и нелюбезните таксиметрови шофьори и Копенхаген заради курса на датската крона.