Огледалните образи Лупи и Станишев

Докато Томов е начело на ЦСКА, Лудогорец и Ботев могат да са спокойни. Както Бойко е спокоен със Серж

Бойко Борисов размаза Сергей Станишев на избори за 11-и пореден път. Направи го с близо 12 процента разлика. И на вчерашната пресконференция на големия победител от евровота, Генерала направи кардинален призив: “Серж (Сергей Станишев – б.р.), не напускай никога БСП! Докато ти си лидер на тази партия, аз съм спокоен за ГЕРБ”.
В Борисовата градина положението е същото. Но не като на Борисов, а като на Станишев. ЦСКА за 9-и пореден път бе размазан в първенството и купата. В последните 6 шампионата червените винаги са били след някой с Л. Така, както Сергей е винаги зад някой с ББ. Във футбола отборите с претенции също сигурно си пожелават Александър Томов никога да не изоставя ЦСКА. Защото в тази ситуация, при това разпределение на силите и с тези Сашета начело на клуба, ЦСКА никога няма да застраши първото място на Лудогорец, Ботев, Литекс или който там се е засилил да го печели.
Наистина Томов записа едва първа нулева година като шеф на червените. Макар че какво й е успешното на 2008-а, когато 16-те точки преднина пред Левски положиха началото на 16 години мъка. И от тях са минали едва 6! А с Лупи ЦСКА няма как да се оправи и в следващите 10. Т.е. такива като Кирил Домусчиев, като Цветан Василев, които инвестираха десетки милиони в дългосрочни проекти, могат да са спокойни.
Другото общо между ЦСКА на Лупи и БСП на Станишев е, че организациите им се цепят
При това от ядрата май се отцепиха по-добрите неща. В Борисовата градина докато Лупи си прави ежедневно маршировка на зъбите, “ЦСКА Завинаги” построи три терена. Което накара такива като пазача на стадиона да обявят червени сърца като Сашо Станков за... изменници. Ей така, от едната завист. На “Позитано” е същото. Човекът, който навремето възроди, заздрави и остави БСП на Станишев – Георги Първанов, сега е враг без партиен билет. И се стигна до там напук на всякаква аритметика Станишев да обяснява, че 12 процента загуба от Бойко се дължат на 4-те процента, които АБВ дръпнал!? Подобен казус се задава и откъм Борисовата градина. Да не стане така, че утре на ЦСКА да му вземат Армията, защото от Сдружението не са съгласни техните инвестиции Лупи да ги обяви за свои, за да задържи концесията? Че дори и лиценза.
Сега пред Станишев и Лупи има пореден общ проблем – да освободят ли организациите си от своето ретроградно присъствие, или да продължат да ръководят на инат. Но за сметка на това доставяйки радост на опоненти и конкуренти. Странна дилема, при положение, че двамата ръководители получиха шамари от тези, за които би трябвало да работят – електората си. Този на БСП очевидно не припознава вече Станишев и затова го превърна почти в трета политическа сила. Лупи пък хептен не го припознава Червената България. От един милион “жители” в нея, зад бившия вицепремиер са някакви си 5000 души.
Всъщност за червените от Армията е по-лошо. Станишев, ако не си подаде оставката, все пак може да го свали я самата му партия, я коалиционният партньор да го изхвърли от парламента. Докато в партията ЦСКА всичко е на Лупи, а коалиционен партньор Апашо няма. Което вече е голям проблем. За ЦСКА най-вече.