Големите комари дойдоха

И защитата срещу жужащите е опасна, китайски машинки удрят с ток

Нашествието от комари започна. Заради многото дъжд, наквасил обилно България и превърнал почти всеки квадратен метър площ в развъдник на кръвосмучещите, напастта това лято се очертава страховита. Освен на количество още сега комарите го докарват и на „качество" - с огромни размери са, пише "Всеки ден".

 Около два сантиметра комар с неразперени криле установи кацнал на прозорец вчера „Всеки ден". Според шегаджийската народна митология двукрилите са от типа, които кучетата ги лаят при прелитането им, а врабчетата ги е страх да не ги отнесат.

 Съвсем научно е обаче многочисленото присъствие на комарите тази година. С вдигането на температурите към летни и голямата влага от споходилите ни обилни дъждове тази пролет, които и в момента продължават да квасят почти всеки ден като в тропиците, жужащата хапеща заплаха е неизбежна.

 Медици вече алармират, че ако общините не пръскат редовно, популациите на кръвосмучещи ще създават проблем. И то не само в обичайните им любими свърталища около Дунав и по морето. Още повече че новите видове комари, включително тигров, са потенциални преносители на болести, защото голяма част от тях не просто хапят, за да пият кръв и предизвикват сърбеж, а вкарват у човека страшни зарази.
Още миналото лято маларийни комари буквално тропаха на границата ни. В Гърция имаше случаи на малария и западнонилски енцефалит, който се пренася с комарите. За опасността дори предупреди Европейският център за контрол на заболяванията. Нашенските комари, а не тигровите всъщност пренасят западнонилската треска и опасността тази година е реална, предупреждават от Националния център по заразни и паразитни болести.

 Освен комарите опасни се оказват обаче и уреди, с които се борим срещу кръвосмучещите. Опасни електрически машинки против хапещите насекоми напират от Китай в цяла Европа, включително и у нас. Анализ на ниво ЕС е установил, че уредите са опасни за хората, тъй като има голяма вероятност от електрически удар. Заплахата да ни удари ток от машинката срещу комари, пристигнала от Далечния изток, е заради проблем с електрическата изолация, сочат специалистите и съветват изобщо да не се купуват китайски.