Спешната помощ е в клинична смърт

Новините

29-05-2014, 09:30

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

По думите на д-р Десислава Кателиева са нужни сериозни нормативни промени и то спешно

Поредната трагедия, при която млада жена почина в центъра за София, след като линейката на Спешна помощ закъсня с половин час, повдигна въпроса кой е виновен за бавната Бърза помощ.

"Проблемът е много сериозен. Преди три години, когато внесохме в парламента проект за закон за спешната помощ, тя все още беше с детски болести. В момента Спешна помощ е в клинична смърт”, коментира в "Здравей, България” по Нова телевизия д-р Десислава Кателиева от Асоциация на работещите в Спешна помощ.

"В момента, в който нашите екипи свалят кръвно, заместват липсващи общопрактикуващи лекари - умират спешни пациенти”, допълни тя.Според д-р Кателиева проблемът няма да се реши дори и да се сменят всички директори в страната. По думите й са нужни сериозни нормативни промени от страна на Здравното министерство и Парламентарната комисия по здравеопазване и то спешно."Когато искахме тези промени, единственото, което се направи, бе нов лекарствен списък, който практически не може да се прилага”, поясни д-р Десислава Кателиева."За да се оправи спешната помощ в България, трябва да спре да се търси персонална вина, а системната. За 20 години ние претърпяхме какви ли не реформи и трансформации”, поясни лекарят.Междувременно днес лекарите съобщиха, че се готвят за протест заради намерението да бъде уволнен директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.