Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за реставрация на Военно гробище

Мисия Добрич

29-05-2014, 12:07

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Това стана ясно днес след срещата на кмета на Добрич Детелина Николова с турския посланик у нас Н.Пр.Сюлейман Гьокче.

Дипломатът е изразил подкрепата на турското посолство за проекта на Община Добрич, който предвижда реставрация и реконструкция на Мемориалния комплекс „Военно гробище“ . Турският посланик е проявил интерес към проекта и дейностите, които се предвиждат за неговото реализиране.

Кметът Николова е запознала госта с намеренията на общината за реставрация на най-голямото Военно гробище у нас, в което са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и четири вероизповедания. Николова е уверила турския дипломат, че Община Добрич полага много грижи и се стреми непрекъснато да популяризира историческия обект като един от знаковите на територията на цяла България. Н. Пр. Сюлейман  Гьокче е представил своята визита като опознавателна с цел да се срещне с местните власти в Добрич и да се потърсят възможности за бъдещо икономическо сътрудничество между Турция и региона. В рамките на срещата е представен икономическия профил на Добрич  и партньорството с турския град Къркларели, което датира от 1993 г., когато между двата града е подписан Договор за сътрудничество.

Програмата на турския дипломат продължава със среща с областния управител и посещение на Мемориалния комплекс „Военно гробище“.