Президентът: Европейската комисия ще ни даде десетки милиарди за земеделие

Животът

29-05-2014, 12:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът на визита в Садово, разглежда Института и Ботаническата градина

Плевнелиев с апел към политиците: Да обърнем внимание на земеделието и производството на храни

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи категорично дейността на Селскостопанската академия у нас. Това стана ясно при посещението му в Садово, където държавният глава разгледа Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков".

"Европейската комисия е наш партньор, който ще даде за развитието на българското земеделие един огромен ресурс от десетки милиарди левове до 2020 година. Как можем да си представим успеха на българското земеделие без Селскостопанската академия? Как можем да говорим за успех, ако продължаваме да разваляме, да разграждаме, да не обръщаме внимание на огромния потенциал, който има тук? Има стотици турски фермери и компании, които искат да купуват. Имаме съвместни проекти от южния до северния край на Европа. Следващите седмици от Националния институт и Селскостопанската академия ще бъдат изпратени екземпляри до най-важната световна генбанка, която се намира в Норвегия. Това е огромно признание", коментира президентът.

Той отправи молба към политиците да обърнат внимание на българското земеделие и производство на храни. "Нека да изпълним заложените амбициозни планове в Националната програма за развитие, да подкрепим Селскостопанска академия, да я облечем в това, от което тя има нужда – спокойствие и възможност дългосрочно да планира. Нека националната програма за Наука и образование, която аз подкрепих, да заработи тук, в Селскостопанската академия, така както е в БАН", апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава се обърна и към фермерите: "Най-лесно е да се купи от чужбина. Но може би най-адекватно, най-правилно и мъдро е да се ползва потенциал, изграждан стотици години. Българските фермери трябва да работят заедно със Селскостопанска академия , не просто да харчат субсидиите. А да ги инвестират мъдро."

Според Плевнелиев държавата е длъжница на животновъдството, на малките фермери и производители.