Плевнелиев иска от управляващите цялата истина за Южен поток

Да излязат и да кажат в прав текст на българския народ кой е прав и кой е крив, заяви президентът

"Аз съм за "Южен поток", но съм против проектът да стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Садово.

Припомням, че вчера стана ясно, че "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз. Това бе посочено в комюнике на Европейската комисия. Според Брюксел проектът трябва да се преоцени в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС.

"Министър-председателят Орешарски е казал на президента Барозу, че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как така ще се случи това, след като вече обявиха кои са изпълнителите и как така ще се случи синхронизирането с европейското законодателство", заяви президентът. Според него има някаква дълбока тайна и "много информация, която управляващите дължат днес на народа". "Не мога да разбера как така министър-председателят и министърът казват, че това е така, а Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството. На кого да се доверя аз като държавен глава?", попита Плевнелиев.

Той заяви, че очаква от правителството пълна прозрачност. Да излязат и да кажат в прав текст на българския народ кой е прав и кой е крив. По думите на Плевнелиев няма нищо по-лошо от това политиците да не чуват гражданите.

Според държавния глава има голяма надежда, че в Черноморския шелф ще се намерят собствени газови залежи. "Това е находището "Хан Аспарух", което вече се разработва от световни компании. Ако бъде намерена българска газ за нашите деца, така, че те да получат шанс да забогатяват ускорено, да продават на Европа и на света, ще бъде национално предателство да не можем тази газ да я докараме до България и европейските пазари", убеден е Росен Плевнелиев.