3000 лева парична гаранция за гръцкия студент, газил Катя

Повдигнато е и обвинение на шофьора на спортния Нисан

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление за причинена по непредпазливост средна телесна повреда при нарушаване на правилата за движение по пътищата за катастрофата на спирката до Герджика, съобщиха от Районна прокуратура-Пловдив.

Припомняме, че при жестокия инцидент гръцкият студент Боскос с Нисан рани сериозно 16-годишната Катерина Матеева.

Наказанието, което законът предвижда за това престъпление, е лишаване от свобода до три години или пробация.

По делото са разпитани седем свидетели - очевидци, включително водачът на лек автомобил Мерцедес и съпругата му. Предстои установяването на още хора, видели произшествието. По информация на прокуратурата на телефон 112 след инцидента са подадени 22 сигнала.

Постъпило е експертното заключение по назначената съдебна медицинска експертиза. Съгласно нея на пострадалото момиче са причинени няколко средни телесни повреди.

По делото е назначена съдебна авто-техническа експертиза, чието заключение още не е готово. От нея ще се получи експертно мнение относно механизма на пътно-транспортното произшествие и причините за възникването му. Приложени са и множество писмени материали.

По отношение на водача на спортния автомобил Нисан са събрани данни за извършени от него множество нарушения на Закона за движение по пътищата за шофиране с превишена скорост, за което е бил санкциониран по административен ред. Към момента по делото му е повдигнато обвинение по горепосочения текст и по отношение на него е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция в размер 3000 лева”.

Продължават да се извършват активни следствени действия по образуваното досъдебно производство за установяване на фактическата обстановка по случая, съобщиха още от прокуратурата.