Ивайло Калфин: Избори ще има тогава, когато реши ДПС

"Ремонтът" на кабинета е пореден опит на управляващите да си спечелят още няколко месеца на власт, смята евродепутатът

"Не приемаме тезата, че правителството е непродуктивно, защото работи под натиск. Истинската причина за неговата нефункционалност е слабият парламент и липсата на ясно коалиционно споразумение за управлението на държавата". Това заяви на днешната пресконференция на Гражданска инициатива АБВ евродепутатът и водач на листата й за неделния вот Ивайло Калфин.

Той подчерта, че предсрочни парламентарни избори ще има тогава, когато реши ДПС или когато "Атака" реши да не влиза в парламента. "Очевидно е от поведението им до момента, че това няма да се случи", поясни евродепутатът.

Той продължи: "За сметка на това видяхме поредното демонстративно вдигане на залозите, със заплахи и поясняване, че кабинетът може да продължи дотогава, докогато решат тези две политически сили. Това са третата и четвъртата политически сили, избрани на изборите за НС. Не е нормално да се случва такъв политически процес в България".

Ивайло Калфин коментира заявените намерения на управляващите да "ремонтират" кабинета. Той запита какво налага смяната на министри и кой всъщност дава оценката на работата му.

"Говори се още и за ремонт на кабинета. Трябва да се обясни защо. И ние ще държим да има отговор на въпроса какво свърши този кабинет и по-скоро, какво не свърши, както и какво налага сега да се сменят министри. Кой дава оценката на кабинета? БСП ли? ДПС ли? Досега не сме чули от тях критична нотка към правителството, но сега казват, че ще правят промени в него. Или това е начин за пореден път да се отклони вниманието на обществото и да се изкара още няколко месеца на власт", посочи Калфин.

Евродепутатът коментира и някои от аспектите на изборния процес по време на евровота. Според него масово в изборните протоколи фигурират, меко казано, странни данни и резултати. "В изборна секция в Полша например,се оказва, че са гласували 231 души за една единствена партия - ДПС, без преференция, без невалидни бюлетини", разкритой.

По думите му множество подобни примери има от различни региони на страната, където една или две политически сили вземат гласовете отново в цели секции и също без определяне на нито една преференция и нито една невалидна бюлетина. Стои въпросът това реално гласуване и реални секции ли са, или са протоколи, които са били предварително подготвени и са внесени след това като гласуване, както и къде седят политическите сили, които трябва да имат представители в секционните комисии. Защото излиза така, че явно са изпратили такива представители, които са гласували за друга политическа сила", продължи Калфин.

И подчерта: "Сигурен съм, че българският гражданин разбира за какво става въпрос“.

"Къде са прокуратурата, ДАНС и МВР?", попита риторично той и в заключение.