Педофилът пуснат от ареста в Бургас, делото му ще е на 5 юни

Дол от 8 години живее в Оризаре, снимал децата за своя консумация

Англичанинът разследван за блудство в несебърското село Ориззаре, който беше задържан от властите, беше пуснат днес от Окръжния съд в Бургас.

Съдът не уважи предложението на Окръжната прокуратура да бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Алън Доу е разследван по досъдебно производство за блудство с малолетни, съобщиха от пресцентъра на съда.

Той е британски поданик , постоянно пребиваващ в България. Окръжна прокуратура - Бургас поиска ареста му, тъй като е привлечен като обвиняем за това, че през периода от септември 2013 г. до края на април 2014 г. в с. Оризаре, община Несебър е извършил непристойни действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление с 3 ненавършили 14-годишна възраст момичета.

Адвокатът му пледира той да бъде поставен под домашен арест, предвид възрастта, здравословните му проблеми и затрудненията за комуникация в затвора. Окръжен съд - Бургас намери според събраните в досъдебното производство данни извод, че може да се направи обосновано предположение Доу да е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря.

Според българското законодателство то се наказва с лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Съдът обърна внимание на факта, че обвиняемият е поданик на Великобритания, който трайно се е установил да живее в България. Съдът не приема наличието на опасност той да се укрие и да затрудни работата на разследващите органи. Предвид възрастта на обвиняемия съдът прецени, че не съществува и опасност той да извърши друго деяние.

С тези мотиви Окръжен съд - Бургас прие, че не е необходимо на Доу да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. След изтърпяване на взетата спрямо него с полицейско разпореждане мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа, той ще бъде освободен.

Съдът обърна внимание на държавното обвинение, че ако прецени за необходимо, то може да наложи на Доу друга мярка за неотклонение. Определението може да бъде протестирано и обжалвано, като въззивното дело в Апелативен съд - Бургас е насрочено за 5 юни 2014 г. от 14.00 ч.