Парното скача с над 10%

Мисия Пловдив

29-05-2014, 22:05

Снимка:

bnews.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив и други градове

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за втори път в рамките на половин година предлага намаляване на изкупните цени на произведения от топлофикациите и заводските централи ток, като за компенсация се кани да повиши цената на парното от 1 юли. Това съобщиха от енергийния регулатор. Предлага се цената на парното да поскъпне в десет града, като само за Перник и Сливен се предлага намаление на цената, предаде БЛИЦ.

С над 10% поскъпва парното в шест града. С най-голям ръст цената в Русе (18.9%), която в момента е най-ниската в страната. Поскъпването на топлоенергията в Габрово е с 13.1%, в София – с 11.6%, във Варна – с 11.5%, във Велико Търново – 11.4% и в Пловдив – 10.3%.

С най-малък ръст е цената на парното в Плевен – 4.1%. Топлоенергията поскъпва още в Бургас със 7.1%, Разград – със 7.8% и във Враца с 9.9%.

Топлофикациите в Перник и Сливен пък ще продават топлоенергията на по-ниски цени през новия отоплителен сезон, съответно с 10.3% и с 4.2%. Двете дружества са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Цената на парното поскъпва и заради предложението на ДКЕВР за повишаване на акцизната ставка на природния газ от 0.1 лв. за гигаджаул на 0.6 лв. за гигаджаул.

В същото време се предлага намаляване на преференциалните цени на изкупуваната енергия от комбинирано производство от топлоцентралите и заводските централи. Това е второ намаление на тези цени, след като те бяха намалени и на 1 април.

Единствените изключения, при които има леко повишение на изкупните цени на тока, са дружествата "Лукойл Енергия и Газ България" (0.8%) и "Унибел" (0.9%). Цената на тока изкупуван от "Брикел" остава без промяна.

С тези изменения на цените се осигурява равнопоставеност между интересите на клиентите, ползващи топлинна или електрическа енергия, твърдят от ДКЕВР.

Предстои докладът на комисията с новите цени да бъде обсъден на открито заседание в присъствието на представители на дружества от сектор "Топлоенергетика". След това ДКЕВР ще излезе с окончателно решение за новите цени на парното и изкупувания ток от заводските и топлоцентралите.