Румен Петков: И в митниците ли, бе, Орешарски?

Не си способен да направиш промени в митниците

Един от най-важните органи в държавата, който се грижи за приходите в хазната – Агенция „Митници“, е на автоматичен ход. След близо година управление на социалистите /поне формално/, което съвпада и с рокадите в митниците,  управленският състав на Агенцията не е окомплектован. И не само, че не е окомплектован, но и няма изгледи това да се случи.
Изредиха се две смени на директори, плюс няколко заместници. Оказа се, че началниците на митницата нямат право да работят с класифицирана информация, оказа се, че имената на някои от тях се свързват с тежки корупционни сюжети, оказа се, че за някои от лицата има „неблагоприятна информация”, оказа се, че част от тях нямат необходимата професионална подготовка и работата на ръководна позиция в митниците би била предизвикателство и за тях самите, но и за Агенцията.
Пита се - защо БСП продължава да слугува на ГЕРБ, при положение, че е в управлението на държавата. Бегъл и невъоръжен поглег отчита, че на много от позициите в Агенция „Митници”  – случайно, може би – стоят хора на ГЕРБ. Именно такъв е готвен за третата рокада на върха. Запознати твърдят, че е човек на Ваньо Танов - към днешна дата началник на митницата в Свищов - Кирил Йорданов.
За справка – в края на миналата година, през ноември, сегашният ръководещ митниците Павел Тонев пое управлението от Кирил Желев, изненадващо. Желев пък в първия месец на новата година бе повишен в длъжност заместник-министър на финансите.
Независимо от мандотоносителя, ти, Орешарски, беше успешен министър на финансите. А това предполага ти да познаваш НАП и Агенция „Митници”, в т.ч., като кадрово обезпечение и ресурс. Фактът, че не си способен да направиш промени в митниците, които да повишат събираемостта, промени, които да покажат политическа воля за борба с корупцията по високите етажи, които да покажат едно силно лице на България пред партньорите ни, но и пред престъпните елементи – фактът, че не си способен да направиш всичко това, ме кара да си мисля, че си твърде зависим от хора, които са заинтересовани от обратното. А то е контрабанда, в резултат на което имаме корупция, в резултат на която имаме ниска събираемост. От която ти като че ли си неразделна част. Поне на изпроводяк направи опит.