Най-сетне ще има решение за паметникът пред НДК

Столична община обяви конкурс за визията на монумента "1300 години България"

Паметникът „1300 години България” при НДК ще бъде реконструиран.Столична община обяви конкурс за тази цел. Той ще бъде международен, като от общината очакват архитекти, скулптори и дизайнери да вземат някакво решение за монумента пред НДК.

Обявлението за обществената поръчка може да видите ТУК.

Паметникът от дълги години се руши. Също буди и много спорове между столичани за това каква трябва да бъде съдбата му. Най-големият проблем е, че той е опасен за пешеходците и трябва да бъде взето някакво решение за неговото бъдеще.
 
Търси се концептуална визия за промяна на паметника и мястото около него, която да се впише в парка пред НДК.

Ситуацията е усложнена, тъй като „обектът представлява акцент, възприеман както от различни зрителни позиции, така и от различни идейно-естетически и философски гледни точки“.

Участниците в конкурса трябва да се справят със следната задача:
да представят идея с послание - "пренасяне на културно- историческите ценности на нашето общество през вековете".

Те могат да представят концепция за пълно или частично реновиране на паметника или нови идеи, свързани с традициите на мястото или пластични композиции, отразяващи българската история и култура.

Според обявлението засега не се предвижда разрушаването на паметника.

Право на участие в конкурса имат всички български и чуждестранни физически или юридически лица, също и техни обединения, с правоспособност в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура, скулптурата и дизайна.

Първите трима класирани ще получат премии.
За първо място - 10 000 лв., второ - 8 000 лв. и трето - 5 000 лв. Общата стойност на проектантските услуги е до 68 000 лв. без ДДС.

Проектите ще се оценяват от жури, което ще прецени художественото въздействие на предложенията, дали са съобразени с плановете за възстановяване на парковото пространство, постигнат ли е модерен подход и силно въздействаща визия.
Ще се оценява и дали предложенията са икономически обосновани.

Проекти ще се приемат до 25.07.2014 г.  През септември журито ще оцени проектите. Окончателното решение за възлагането на проекта трябва да вземе Столичният общински съвет.

Решението за провеждането на конкурса бе взето от общинските съветници през април т. г. след като се оказа, че няма консенсус за съдбата на паметника.