Инициативен комитет събира средства за паметник на Пеци Гюзелев в Каварна

Той ще се нареди сред бронзовите статуи на Рони Джеймс Дио и Георги Минчев

Инициативен комитет ще събира средства за построяване на паметник на китариста на група "Щурците" Петър Гюзелев в Каварна. Старт на кампанията дадоха рок музиканти и кметът на града Цонко Цонев в медийния център на Българското национално радио.
Година след смъртта на китариста на "Щурците", той ще има свой паметник. Статуята на музиканта ще бъде с вдигната дясна ръка, а в лявата ще държи китара. С направата му се е заел скулпторът професор Георги Чапкънов, а в подкрепа на инициативата са колегите на Пеци от "Щурците" - Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков, както и други известни рок музиканти като членовете на групите "Сигнал", Б.Т.Р. и Д2, съобщи БНР.
Ето какво каза по повод идеята за изграждането на паметник на своя приятел и колега Кирил Маричков:
Той е в паметта на всички нас и неговият паметник е вътре в нас. Ние няма да го забравиме, но е хубаво, че още много хора ще отдадат почитта си към него по тоя начин. Ще ми се наистина той да излъчва това, което Пеци излъчваше. Една ведрина имаше винаги. Такъв си беше до последния момент. Все пак той остана човек, който вярва.

От днес инициативния комитет започва да набира средства по сметка в банка, за да осъществи идеята. Сумата е в размер на 45 хиляди лева. Всеки, който има възможност, би могъл да даде своя дан и да подкрепи начинанието.
В рок столицата на България - град Каварна, има традиция да бъдат издигани статуи на известни музиканти в Алеята на рока. Там своето достойно място ще намери и паметника на Петър Гюзелев, редом до тези на Рони Джеймс Дио и Георги Минчев.