Оставката на Орешарски - в джоба! Станишев - премиер?

Министър-председателят благодари на ДПС за подкрепата и увери, че ще работи след рокади в кабинета

Щастието е емоционално състояние. В управлението емоциите не са добър съветник. Гледам на този вот като на доверие за продължаване на усилията за оздравяване на енергетиката. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти, в парламента, в отговор на журналистически въпрос дали не е по-достойно да си подаде оставката след като са загубили изборите.

Ще има промени в кабинета, ще бъдат сменени по-малко от пет, шест министри, допълни той, след като оцеля при четвъртия вот на недоверие срещу правителството.

Попитан в какво качество е подкрепил кандидатурата на Мартин Шулц, той посочи: „БСП е по-голямата из между двете, които подкрепят кабинета и е напълно нормално да подкрепя Мартин Шулц. Няколко дни след това приех и проведох разговор с Жан Клод Юнкер. На последния европейски съвет заявих, че подкрепям кандидатурата на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК, защото той има повече гласове в ЕП, отколкото ПЕС”, коментира Орешарски.

Пред журналисти премиерът потвърди казаното преди няколко дни, че предстоят промени в кабинета. Тази теза се наложи след загубата на социалистите от партия ГЕРБ на миналите в неделя евроизбори.

Орешарски уточни, че предстоят персонални промени, които са наложителни в кабинета, но това ще се случи едва след консултации с лидерите на БСП и ДПС. „Ако имам съмнение в себе си, ще си подам оставката. Същност оставката ми е в джоба от първия ден, в който съм министър-председател", заяви премиерът Орешарски. Запитан дали би предал поста си на друг, например, на Станишев, Орешарски бе категоричен, че да изкара мандата си, не е детската му мечта.

По повод дебатите в сектор „Енергетика" той изрази своето разочарование, че в пленарна зала не са се чули сериозни дискусии по повод искания от опозицията вот на недоверие. Орешарски заяви, че гледа на този вот на недоверие като на възможност за подобряване работата на правителството в сектор енергетика, който не е в добро състояние.

По повод актуалните проблеми в спешната помощ и по-конкретно в София, премиерът не беше категоричен ще поиска ли оставката на здравния министър д-р Таня Андреева.

Спешната помощ е проблем. Сигурно не сме направили достатъчно, беше коментарът на премиера. Той обобщи, че предстоят разговори за цялото състояние на сектора здравеопазване и парите, които се изразходват в него, както и начина, по който се изразходват.

Относно номинацията за еврокомисар, премиерът Орешарски подчерта, че все още няма конкретно име и се мисли по този въпрос.

На въпрос кога ще представи отчета си за една година управление, той не отговори категорично за пореден път, а обясни, че предстои това да се случи в удобно за него и парламента време.