Още един в ареста за убийството на митничаря от преди 15 години

Крими

30-05-2014, 15:08

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

След 15 години: Двама в ареста за поръчковото убийство на митничар

Иван Карабелов организирал кучешки боеве. Имал бизнес с риби и помагал във фирмата на жена си

Обвиненият в подбудителство и съучастие в убийството на митничаря Георги Дребчев, Иван Карабелов от Съединение, навремето е организирал незаконни кучешки боеве. Това призна днес в съдебната зала неговият адвокат Васил Костадинов, който цитира показания на двама тайни свидетели.

001 и 011 били виждали как преди 15 години Карабелов се срещал в рокерски кафета с останалите двама задържани за убийството на митничаря – Иван Шиеков и Божидар Атанасов. Двамата тайни свидетели не чували какво се договарят тримата, но знаели, че ставало дума за нещо незаконно. Защитникът отрече Иван Карабелов да е замесен по какъвто и да било начин в убийството на митничаря и поиска от окръжния съд да наложи парична гаранция като мярка за неотклонение на клиента му. Юристът се аргументира с исхемичната болест на сърцето на Карабелов, скъпите му лекарства и грижите към трите му деца. Заради болестта си Карабелов лежал миналия април в болница, а в момента не можел да работи. Въпреки това помагал във фирмата на жена си и имал язовир с риби.

Срещу обвиняемия се водели две други досъдебни производства. Едното било за катастрофа и било спряно, а по второто мъжът от Съединение е разследван за наркотици. Съдебното досие на Иван Карабелов е чисто – не е съден до момента, стана ясно още в съдебната зала. Според адвокат Костадинов разследването за убийството на Дребчев изведнъж се е активизирало, защото само след броени дни изтича погасителната му давност. Окръжният съдия Мария Шишкова не се съгласи с искането за парична гаранция и наложи на Карабелов постоянна мярка "Задържане под стража". Тя припомни, че за тежкото обвинение законът предвижда от 15 до 25 години затвор, доживотен или доживотен без право на замяна. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Във вторник двама пловдивчани останаха заключени в ареста по обвинение в поръчковото убийство от 1999 година. Божидар Атанасов на 47 години и Иван Шиеков на 67 години са задържани в средата на май. Апелативният съд в Пловдив потвърдил мярката им за неотклонение.

Убийството било извършено през юни 1999г. Тогава бе застрелян митническият служител Георги Дребчев, след което тръгна разследване срещу неизвестен извършител. Според събраните доказателства на 13 юни 1999 г. Атанасов и Шиеков умишлено и с користна цел са убили Дребчев. Полицаите са изяснили, че извършител е Божидар Атанасов, който е действал с помощта на другия мъж.

В процеса на работата по случая във вторник за срок до 24 часа бе задържан и И.ван Карабелов от Съединение. Днес съдът се произнесе и той остава в ареста.