С 4-годишната присъда канонизираха Цветанов?

Третото дело срещу Цветанов - отложено за юли

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО -  Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Те са обвинени, че не са упражнили достатъчен контрол от февруари 2010 година до април 2013 година, за да опазят класифицирана информация и не са създали регламент за използването на специализираната мобилна техника.

Цветанов е обвинен и в това, че не е упражнил контрол върху СДОТО, като съзнателно е допуснал тримата бивши директори да не изпълнят законовите си задължения и с това създал условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани, пише Дневник.

Делото ще е секретно, като следващото заседание е насрочено за трети юли, по молба на единия подсъдим - Цветан Иванов, който три пъти седмично е на хемодиализа.

"Това е абсурд, няма как да се подслушва една техника, ако тя няма такъв софтуер, а това е недвусмислено казано в обяснението на вносителите на тази техника и затова тази цена е намалена с 50 000 евро", заяви още бившият вътрешен министър  във връзка с обвинението. По думите му "тази техника е използвана за оперативни цели, за установяване и локализиране на дадени телефони, които са за тежки престъпления". Според него контрол е имало от съответните директори и началници.

Няколко дни след като Цветанов поиска да се извини на българския съд (прозрение, споделено пред журналисти след като беше оправдан по първото дело срещу него) и впоследствие отново нападна съда, той заяви, че сега е разбрал, че невинен човек може да бъде осъден.

Вчера, след като бившият вътрешен министър получи четири годишна присъда, заяви, че съдебният състав е бил под натиск. Той отказа да назове откого вчера, но днес сподели, че на първо място това е БСП.

"Разбира се, че политическите ни опоненти, които в момента управляват държавата с това задкулисие, искат моята присъда да бъде такава. На първо място в момента мога да кажа БСП", заяви Цветанов днес.