Ивелина Василева: Защо правителството на Орешарски спъва развитието на Странджа?

Правителството бяга от конкретните отговори за бъдещето не само на ОУП Царево, а на Странджа, категорични са депутатите от ГЕРБ

„Ако Министерството на регионалното развитие работи адекватно и в тясно сътрудничество с МОСВ, би трябвало да си изпълни поетия ангажимент и най-късно до края на годината да финализира всички процедури, свързани с приемането на Общия устройствен план на Царево. На този етап правителството не се справя с този въпрос, ситуацията е неудовлетворителна, защото на практика от месец февруари досега нищо не се е случило в тази посока”. Това коментира от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, която отправи въпрос към регионалния министър относно политика за стимулиране на растежа в общините на територията на Странджа планина.

Бургаският депутат поиска ясни и конкретни отговори какви действия ще предприеме правителството за развитието на този регион, ще подкрепи ли една цялостна стратегия за развитието на региона и кога жителите на община Царево ще могат да се похвалят с готов и действащ Общ устройствен план.
„По тази тема съм задала много въпроси към министрите Златанова и Греков, но не съм получила никакъв конкретен отговор. Знаете, че районът на Странджа се очертава все повече като обособена територия и е специфичен заради ограничените възможности за развитие, той е и периферна гранична територия. Проблемите са свързани с протичащия с години процес на обезлюдяване и застаряване на населението, трудности при намиране на работа, пазар на продукцията, влошената образователна, социална, икономическа, образователна и пътна инфраструктура”, коментира Ивелина Василева.

Тя допълни, че за Странджа се говори само, когато има проблеми като приемането на Общия устройствен план на Царево, изсичане на горите, както и Плана за управление на Странджа.
„Г-жа Терзиева като член на Междуведомствения съвет беше сред хората, ангажирани с избора на общините и проектите, които да бъдат финансирани от Фонда за растеж и развитие на регионите. Формулирахте, че Странджа е безспорен приоритет, но какво показват фактите. От средствата на публичната инвестиционна програма от 5 общини в този регион с 8 проекта за 30 млн. лв., има само един одобрен.

Хората са обезверени, а в същото време районът има уникални възможности. Съхранената природа е предпоставка за бъдещ просперитет на района и алтернативни форми на туризъм, привличане на млади хора, устойчива икономика. Районът има и излаз на Черно море. Всички тези въпроси народните представители от ГЕРБ-Бургас заедно с представители на местната власт и заинтересовани страни обсъдихме на 15 април на кръгла маса. Бяхме поканили представители на държавната власт, но такива не се явиха”, категорична бе Василева.

Министър Терзиева избяга от посочването на конкретни отговори и предприемане на мерки, като обобщи усилията на правителството в разработването на няколко стратегически документа. По отношение на ОУП на Царево тя коментира, че ще се опита да съкрати сроковете на година и половина за цялата процедура.

„Плановете и стратегиите са хубаво нещо, но ние искаме да видим конкретни действия. Правителството трябва да подкрепи една цялостна стратегия за развитие на региона на Странджа във взаимодействие с местните власти и финансово да обезпечи реализирането на проекти с инструмента „Водено от общността местно развитие”. Посетете това място, проведете срещи с общините и предприемете конкретни стъпки с осигуряване на финансов ресурс”, допълни Ивелина Василева.