Признаха розовия домат за уникат

Животът

31-05-2014, 08:31

Снимка:

Стандарт Нюз

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Освен бабиния домат в списъка на организацията има още 20 български продукта

Розовият домат от Куртово Конаре влезе в списъка на уникалните храни, които всеки ценител трябва да опита. Той е съставен от световното движението Slow Food (бавна храна), чиято цел е да открива и пази традиционни, но малко познати продукти и специалитети.

Освен бабиния домат в списъка на организацията има още 20 български продукта. Като изключителна ценност за световното кулинарно богатство са вписани зеленото сирене от Черни Вит и петмезът от диви круши от село Кипилово край Котел. Родопското бито сирене също е в списъка на "Ноевия ковчег" на Slow Food. В него има и три месни деликатеса от Странджа - Странджански салам, Странджански етърник и Странджанска баба. Добруджанският старец обаче отсъства от списъка, но всеки, който държи той да бъде включен, може да го номинира на сайта на организацията.

Лютеницата също не е сред кулинарните ценности на организацията, макар че в списъка е сръбският айвар. За сметка на това обаче страната ни е представена от овча пастърма и свинския деликатес пуска, който се приготвя в района на Сърница, Колец, Горски Извор, Върбица и Ябълково. Два вида фасул също влизат в "Ноевия ковчег" за храни, напитки и кулинарни рецепти. Това са смилянският боб и белият боб, известен като ленчо или лянчо.

Овчите крака, които се приготвят по специална рецепта в района на Гоце Делчев, също са част от наследството, впечатлило членовете на Slow Food, пише "Стандарт". Освен тях в списъка с храни, които непременно трябва да се опитат от всеки уважаващ себе си кулинар, посетил страната ни, са и чирозът, баничанският лук, сушените череши, осоленият свински бут, траханата и царевичният кускус от Брезница.

Единствената българска напитка, която влиза в списъка, е родопското люто - специфичен алкохол, приготвен от диви ябълки, два вида круши, трънки, шипки и глог.