Следенето и подслушването намалели с 1/3

Новините

31-05-2014, 06:43

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Зам.-шеф на ВКС призова съдилищата да отказват разрешения за получаване на трафични данни

Съдилищата са дали 30% по-малко разрешения за подслушване и следене през миналата година. Това отчете председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев при представянето на годишния доклад на институцията. 8330 са разрешенията по Закона за специалните разузнавателни средства, сочат данните, при над 12 хил. през 2012 г. Според проф. Груев причината е, че прокуратурата и МВР правят по-малко искания и цифрите не са изкуствено снижени.

Разрешенията за прилагането им се издават само от окръжен съдия, а министърът на вътрешните работи може в извънредни случаи да разреши подслушване до 24 ч., което впоследствие трябва да се потвърди от съда. През миналата година няма нито едно подписано искане от апелативен съдия, който разрешава, когато разследван е колегата му от окръжния съд. Най-много разрешения (4030) са дадени от Софийския градски съд, който се оглавява от семейната приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Владимира Янева. Преди години тя посъветва разследващите да снижават изкуствено броя на исканията, като в едно посочват множество имена и всички методи за проследяване. На второ място по брой разрешения е окръжният съд в Пловдив с 650. 550 СРС-та пък са разрешени от спецсъда.

Съдилищата трябва да отказват разрешения за получаване на трафични данни, заяви пък зам.-председателят на ВКС Павлина Панова. По думите й районните съдии, които дават въпросните решения, трябва да прилагат пряко решението на съда на ЕС, който наскоро отмени директивата за събиране на трафични данни.

Масовото подслушване бе един от големите проблеми по време на мандата на ГЕРБ. Данните сочат, че през 2010 г. са разрешени 15 864 СРС-та, което бе троен ръст спрямо 2008 г. Именно скандалът с подслушване с мобилната техника на МВР доведе и до едно от обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След идването на власт на правителството на БСП и ДПС дирекцията в МВР, която се занимаваше с подслушването - СДОТО - бе закрита, а функциите й се поеха от държавна агенция "Технически операции", която е на подчинение на Министерския съвет.

НАТОВАРЕНОСТ

705 хил. дела са постъпили в съдилищата през миналата година, отчете председателят на ВКС. Най-натоварени по традиция са софийските. В районния съд съдиите гледат по 140 дела средномесечно, което е около три пъти повече от средната натовареност в страната. Подобна е картината и при окръжните съдилища. В градския съд на столицата се гледат по 43 дела месечно при 10 в останалите.