С церемония и червен килим в Стара Загора откриват „Златната липа“ 2014

В 18.00 ч. днес се открива единственият форум за ново европейско кино у нас - Международният филмов фестивал „Златната липа".

Гостите, кинозвездите и членовете на журито ще бъдат посрещнати пред сградата на Държавна опера - Стара Загора, където ще се състои церемонията по откриването.

Първият филм, който започва в 19.00 ч.е „Комарджията, който няма да умре" с режисьор Джанкарло Джанини.

Известният италиански актьор е специалният гост на тазгодишния фестивал и ще получи наградата „Златната липа" за цялостно творчество. Утре в 11.30ч. Джанкарло Джанини ще засади липа в Алеята на липите пред сградата на Държавна опера – Стара Загора. Първото дръвче там засади преди година родната звезда на киното Мария Статулова.

За втора поредна година най-добрите нови европейски филми идват в Стара Загора и България. Общо 34 са новите европейски ленти, които ще бъдат показани, а 9 са филмите в конкурсната програма . За наградите за най-добър филм, актьор, актриса и режисьор ще спорят „Аз съм ти" (България), „Божествена смяна" (Унгария), „Дива патица" (Гърция), „Искам да живея" (Полша), „Керту" (Естония), „Практическо ръководство за едно грандиозно самоубийство (Шотландия), „Ролята" (Русия), „Талеа" (Австрия), „Ям Дам" (Белгия). Председател на журито е кинокритикът Людмила Дякова. Прожекциите ще бъдат в Операта и в Регионална библиотека „Захари Княжески" и ще бъдат безплатни.

Шест са българските филми, пет от тях са в извънконкурсната програма. Сред тях е и новият хит на режисьора Ники Илиев  - „Живи Легенди" с участието на попзвездата Орлин Павлов и популярния италиански актьор Микеле Плачидо.

Фестивалът има и богата съпътстваща програма сред която е и представянето на изложбата на Иван Андонов.

Фестът продължава до 4 юни, когато журито ще обяви наградените.