ВИДЕО: Рамбовците от 68-ма бригада Специални сили

Малчугани пробваха 360-градусовата люлка за тренировки и се спуснаха от парашутната кула

Малчугани се вживяха в ролята на Рамбо в деня на отворените врати в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив. Хлапетата можеха не само да разгледат истински автомат Калашников, но и дори да стрелят с него. Естествено, с халосни патрони и под наблюдение от военнослужещ от бригадата.  

Други от малките посетители се завъртяха на 360-градусовата тренировъчна люлка, а трети направо се спуснаха от парашутната кула. На няколко маси в двора на бригадата бяха изложени образци стрелково оръжие, радиостанции и комуникационни системи, а на плаца до тях – сгънати в раници различни видове парашути. Повечето от малките посетители бяха деца на военнослужещи, но за открития ден са били поканени възпитаници на домове за деца, лишени от родителски грижи, както и ученици и хлапета от детски градини в район „Източен”. Пред всички, които днес посетиха 68-ма бригада, бяха показани снаряжение и въоръжение, които се ползват от военното формирование при техни акции и учения, и бяха направени демонстрации.

Парашутната подготовка е една от основните дисциплини в бригадата. Изпълняват се предимно скокове с парашути с кръгъл купол, от височина от 400 до 800 м, на принудително отваряне, а така също и свободно падане, но от височини около 3000 м. Част от военнослужещите използват парашути тип "летящо крило", като изпълняват скокове от височини между 3000 и 5000 метра.