Няколко региона в бедствено положение заради дъжда

В Търговищко е прелял язовир, нивото на река Янтра в района на Велико Търново и Габрово се е покачило много над нормата

Най-тежко през изминалото денонощие беше положението във Велико Търново и Габрово. Там са събрани кризисните щабове, като към момента ситуацията е под контрол. Това заяви директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов, който коментира ситуацията във Велико Търново, където се покачи нивото на река Янтра през изминалата нощ.

Наводнени са десетки къщи, но няма пострадали. Като цяло щетите са в селскостопански дворове, наводнена е и селскостопанска техника, пише vesti.bg.

Преди обед в търговищкото село Априлци е прелял язовирът, но няма опасност за населението. Екипите действат, каза Николов.

За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии.

По отношение на слабия контрол при язовирите, Николов заяви, че е внесен доклад до премиера Пламен Орешарски и е създадена работна група, която трябва да работи за създаване на звено за контрол върху язовирните стени и да изготви нормативна уредба за по-добър контрол при язовирите.