САЩ с критики към Китай

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл обвини Китай, заради дестабилизиращите им действия в Южнокитайско море

САЩ предупредиха Китай да спре дестабилизиращите действия в Азия, съобщава Ройтерс.

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл бе категоричен на Азиатско-тихоокеанския форум по сигурността, че страната му се ангажира с пренасочването на повече сили в региона и „няма да търсят друг път, когато основните принципи на международния ред са заплашени”.

Хейгъл не спести критиките си към Китай. „През последните месеци Китай предприе дестабилизиращи, едностранни действия в Южнокитайско море”, каза министърът пред Диалога Шангри Ла в Сингапур.
 
Военният министър бе категоричен, че САЩ не заемат позиция в териториалните спорове в региона, но добави, че Вашингтон твърдо се противопоставя на всички произтекли от тези спорове заплахи.

Хейгъл по-късно проведе двустранна среща със заместник шефа на щаба на китайската армия. Китайският представител изрази изненадата си от коментарите на американския министър.

„Тази сутрин вие бяхте много откровени и да бъдем честни, повече от нашите очаквания. Мисля, че тези критики са безоснователни”, поясни китайският военен.

В Пекин президентът Си Цзинпин заяви, че Китай няма да предприеме агресивни действия в Южнокитайско море, но ще отговори, ако друга страна стори това.

„Няма да създадем проблем, но ще реагираме по нужния начин при провокации от други страни", подчерта Си по време на среща с премиера на Малайзия.