Показаха портрет на кръвопиеца от Созопол

Историята на морския град вдъхнови 20 признати художници от България и Турция

Легендите около созополския вампир вдъхновиха известния художник Мурат Хаван да покаже как е изглеждал кръвопиецът приживе. Портретът на „роднината” на граф Дракула се превърна в един от акцентите в изложбата, с която завърши първият по рода си пленер по изобразително изкуство в Созопол. Проявата събра 10 български и 10 турски художници и даде заявка да се превърне в ежегодно събитие.
„Всички живописци, които участваха в българо-турския пленер в Созопол, са очаровани и много щастливи. Създадохме добри приятелства и затова се разделяме с малко тъга, но и с надеждата, че ще се съберем отново следващото лято”, каза организаторът на пленера – художничката Ангелина Недин. Нейната картина посрещаше гостите на влизане в читалището в Созопол. „Платното ми изобразява изгрева на слънцето и символизира началото на много нови приятелства”, добави Ангелина Недин.
Посетителите разглеждаха красивите платна с чаша вино в ръка и под музикалния съпровод на малката пианистка Мина Недин.
Гостите показаха уважение към домакините, като нарисуваха типично български неща и пейзажи, вдъхновени от морския бряг.
„Преди да дойда в Созопол потърсих информация за града и прочетох за вампирски кости, които са открити тук. Затова реших да изобразя вампира върху мотоциклета си”, каза Хаван. Платната на автора, който предизвиква фурор в Турция, са провокирани от творбите на Леонардо да Винчи, Микеланджело и рева на „Харлей Дейвидсън”. Хаван интерпретира някои от шедьоврите в изобразителното изкуство, като ги рисува върху любимия си мотор. Сред картините му може да се види „Мона Лиза, „Сътворението на Адам”, „Целувката” и др. За да остане верен на себе си, Хаван не пропусна и вампира от Созопол.
„Имате красива природа и хората са приятелски настроени. Успях да науча пътищата и следващият път ще дойда с мотора си”, обеща творецът.
Според художниците резултатът от пленера не са само 40-те платна, които бяха дарени на спонсорите на събитието, но и добрите отношения, които са се създали.
Куратор на изложбата и съорганизатор от турска страна е Вахит Акан. В изложбата участие взеха и създателят на първия Музей от хартия във Враца – Красимир Тодоров, съпругата му Селма Тодорова, както и Стефан Чурчулиев. Картините на последния са покрити с пясък от морския бряг в Созопол. Сред останалите художници са: Мария Алексиева, Цветанка Цветанова, Аглика Гайтаникова, Камбер Камбер, Огнян Богданов, Февзи Явуз, Муса Гюней, Ахмет Есер, Еркан Доганай, Нехир Килич, Ефкан Беяз, Зюхре Йозкараман, Теймур Агалъоглу.
Пленерът се осъществи с подкрепата на “Грийн лайф резорт”, „Дюни” АД и х-л „Селена”.