Сензация! Фантастичната телепортация вече е реален факт!


Учени успяха да осъществят телепортация, премествайки няколко атома на разстояние три метра. Необикновеното постижение е заслуга на проф. Хансон и неговия екип от Технологичния университет в град Делфт, Нидерландия, и на практика доказва възможността за телепортация на кодирана в субатомни частици информация между две различни точки от пространството, при това със 100-процентова успеваемост.

Експериментът представлява също така и първата значима стъпка в развитието на интернетподобните връзки между свръхбързи квантови компютри.
„Най-главното приложение на квантовата телепортация е възможността да бъде създадена квантова версия на интернет, в която ще бъде изпращана квантова информация. С получените резултати ние доказахме, че това може реално да бъде постигнато. Информацията се телепортира, без да има какъвто и да било начин да бъде прехваната, което на практика означава 100-процентова безопасност“, заявява проф. Хансън, коментирайки изключителния научен пробив, направен от него и колегите му.
Холандските учени планират да усложнят още повече своя експеримент, осъществявайки телепортация между две отделни сгради от кампуса на Технологичния университет в град Делфт, отстоящи една от друга на разстояние 1300 м. Изследователите се надяват, че по този начин ще успеят да отговорят и на възраженията на Алберт Айнщайн по адрес на телепортацията, а именно, че самият сигнал преминава със скоростта на светлината между „заплетените“ частици./Чудеса.нет