Ето какво ще е времето през юни

Животът

02-06-2014, 10:35

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дъжд, облаци, гръмотевици... После температури до 36 градуса

Юни 2014 ще е смес от прекрасно време и дъждовни дни, придружени с гръмотевици.

Средномесечните температури ще са обичайни за този период от годината. В равнините ще варират от 11 до 29 градуса, по високите полета месечната температура ще достигне 24 градуса, а най-ниските стойности ще са между 8-9 градуса.

През първите 10 дни на месеца се очакват интензивни валежи, като ще има и опасност от градушки. Температурата ще се задържи около 22-23 градуса.

През второто десетдневие времето ще се нормализира. Ще се повишат и температурите, които ще достигат до около 26 градуса.

Последните дни от месеца ще са истински летни. Синоптиците очакват тогава максималните температури да се движат в интервал 31 – 36 градуса.

Валежите ще са близки до нормалните стойности и ще са в рамките на от 60 до 90 литра на квадратен метър. Ветровете ще са слаби, предимно южни и югоизточни.

Времето в страната днес

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предмино облачно. С повече слънчеви часове ще бъде преди обяд в централната и източната част от Дунавската равнина. Преди обяд дъжд, придружен с гръмотевици ще вали в Родопската област, а след пладне вече на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са и градушки, с по-голяма вероятност в Източна България. Ще продължи да духа северозападен вятър. Максимални температури - между 18 и 23 градуса, сочат синоптиците от Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

Над планините облачността ще е предимно значителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в следобедните часове. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 12 градуса, на 2000 метра около 5 градуса.

Времето в Пловдив днес

Пловдивският понеделник ще е облачен, придружен със слаби дъждове. Ще е хладно за сезона – температурите ще варират в интервал от 12 до 22 градуса. В момента температурата е около 16 градуса. Вятърът ще е слаб.