Борисов прогнозира избори наесен

Мисия Варна

02-06-2014, 11:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БСП ще сдаде властта, когато стане време да се прави бюджетът за следващата година

Наесен ще има избори по една причина - не защото ГЕРБ ще ги предизвика, а защото ще дойде време да се прави новият бюджет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Би Ти Ви.

По думите му в момента държавата не може да събира планираните приходи в хазната, тъй като нито приходните агенции, нито митниците работят както трябва.

В същото време трябва да се плащат в железниците огромни пари, за мотрисите, "Сименс"-ите, още 300 милиона не са платени, падежите 2015 година по големите кредити, с една дума тези "сладури" тогава ще искат да дойде някой да им обере тези негативи", добави Борисов.

Това, което има на сайта на финансовото министерството е 874 милиона дупка в бюджета в момента, заяви той. "Това, което виждам сега е вече случила се катастрофа. Недофинансирането на болниците и дупката в здравната каса до края на годината ще мине половин милиард", заяви Борисов.

"Ето ви 1,3 -1,4 млрд. лв само от тук. Прехвърлените пари за осигуровки, които Орешарски - "експертът", прехвърли за 2015 г. - още 200 милиона, ето ви 1,7 милиарда плюс 7-те милиарда близо, които взеха за енергийните дружества изобщо в държавата – виждате ли каква цифра става. Затова всички говорят, че есента щяло да има избори", подчерта лидерът на ГЕРБ.

На въпрос за промени в кабинета Борисов възкликна: „Кое да ремонтират?“ и призова Орешарски за незабавна оставка. "До онзи ден очаквах след резултатите от изборите БСП и ДПС да си дадат сметка за това, което се е случило. Според тях обаче нищо не се е случило", коментира още лидерът на ГЕРБ. На премиера Пламен Орешарски даде оценка 0. „Даже и 2 не мога да му дам“.

За кафето в Кърджали с Лютви Местан Борисов каза, че тази среща е имала една единствена цел - да успокои напрежението.

Той обаче заяви, че след изборите не е разговарял нито с Лютви Местан, нито със Станишев. С Радан Кънев се чухме, с Кунева, каза Борисов. Единствената партия, която Борисов изключи като възможна за сътрудничество, е „България без цензура“, „след обидите, след поведението си“. "Всички неща, които ги разправя, като безплатни лекарства, те дори не са и в сферата на популизма. Това е невъзможно да се случи. Но звучи добре на хората", обясни той.

На въпрос на зрител дали би се справил с личен месечен бюджет от 300-400 лв. и какво би казал на хората, които живеят с толкова, Борисов ги посъветва да мислят, преди да ходят да гласуват за някой, който им обещава лекарства без пари.

Борисов защити поведението на вицепрезидента Маргарита Попова, която напоследък започна да бъде наричана "контрапрезидент", с думите: "Попова винаги си е била такава, тя не може да си държи устата затворена, винаги казва какво мисли. Докато беше министър, съм се съобразявал с мнението й". Предложението на Бареков Попова да стане президент той коментира, че е лесно да се дават обещания и предложения от партия, от която нищо не зависи