Строителството по Южното Черноморие продължава с пълна сила

Общинските съвети определят кога да спрат багерите

Шумотевица и прах от строежи посрещнаха туристите, избрали да почиват от началото на юни по Южното Черноморие. Докато туроператорите се чудят ще има тази година отлив на туристи или не, строителите не умуват, а продължават с пълна сила. Строи се по цялото южно крайбрежие - от Лозенец до Свети Влас никнат нови хотели.
Законът за устройство на Черноморското крайбрежие изрично обяви за край на строителните дейности 15 май, но допуска местните парламенти да решават сами какви да бъдат сроковете за строителство. От южните черноморски общини мълчат. Единствено в Поморие на извънредно заседание Общинският съвет даде съгласие срокът за строителство на територията на Поморие и Ахелой да бъде удължен до 15 юни. Това се наложи, заради забавеното изпълнение на проекта на водния цикъл на Поморие след жалби от неодобрени фирми-изпълнители. Предстои и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата на града.

И в Созопол вместо частници строи общината. Забавеният проект за канализация забави и ремонта в центъра, но до средата на юни щял да е измит и лъснат.

"Забраната за строителство ще влезе от 2 юни, но тя ще се отнася само за частните инвестиции, а не за инфраструктурни проекти", обясни кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

От днес мобилни екипи от специалисти на община Царево тръгват на проверки. Според зам.-кмета Станислав Добрев само две седмици гратисен срок са имали строителите, за да завършат обектите и да спрат със строителния шум.

На метри от Централния плаж в Лозенец обаче и вчера строителството продължаваше. С бързи темпове за малко повече от месец там израснаха няколко хотелски комплекса.

В Приморско строителството също не е спряло. В общината са постъпили жалби от руснаци - туристи и собственици на апартаменти, които са заявили, че ще потърсят по-спокойно и по-чисто място. Секретарят на общината Мария Георгиева увери, че след 2 юни строителният шум ще спре.

Най-усилено строителство кипи в Свети Влас. Десетки кооперации, вили и еднофамилни къщи израстват във вилната зона Инцараки (позната на местните хора като Кун кашла). На това място строителните предприемачи братя Диневи вдигат два нови ваканционни комплекса, а дребните собственици в Кун кашла се мъчат още да докажат, че имотите им са същите с тези в Инцараки, жалваха се потърпевши, пише "Монитор". В центъра на Свети Влас братя Диневи се стягат да строят МОЛ. Между Свети Влас и Слънчев бряг на мястото на бившия санаториум за белодробни болести се строи огромен луксозен СПА комплекс.

Спасителите в Слънчев бряг вече са на плажа. Реанимационен пункт, лекар и линейка дежурят на Южния плаж в курорта, което е знак, че летният сезон е започнал. Курортистите обаче са заклещени от строителни бригади, но от община Несебър нехаят. В някои хотели дори още не са свършили освежителните ремонти. Още се сменят мокети, тапети, плочки и дограми. Няколко нови сгради никнат в Западната зона. Жилищата в тях са обявени за продажба.

На южната плажна ивица в съзвучие със строителния шум вече работят всички дискотеки, заведения и барове. Музикалният диско сезон официално отвори врати на 30 май с невиждано шоу, мощна заря и стотици гости.