За г-н Пеевски отново има специална процедура!

По-скъп му бил статутът-член на Народното събрание

Делян Пеевски е заличен като евродепутат по специална процедура, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Пеевски се отказа от поста в нощта след изборите.
Делян Пеевски беше втори в листата на ДПС за евровота. ЦИК не го обяви за евродепутат след негово заявление, че се отказва от мястото. Вместо него евродепутат ще бъде екоминистърът Искра Михайлова.

Преди 2 дни ЦИК обяви имената на евродепутатите. Мария Мусорлиева, заместник-председател на ЦИК, обаче бе подписала с особено мнение решението на комисията относно Пеевски.

Казусът е свързан с факта, че ако депутат в българския парламент бъде обявен от ЦИК като избран за евродепутат, той автоматично изгубва статута си на член Народното събрание, тъй като според конституцията последният избор заличава предходния. В същото време липсата на съответен регламент в Изборния кодекс в коя институция се подава искането за "необявяване" на избран евродепутат, както и кога започва мандатът на избраните за Европейския парламент юристи оспорват правото на ЦИК да отговаря на тези въпроси, тъй като това би означавало "дописване" на законодателството от нейна страна.

Пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов поясни, че не е подписал решението, защото според личното му мнение кандидатите трябва да са отговорни пред избирателите и ЦИК не е институцията, която може да пренарежда резултата.

Според Томов Пеевски е имал възможност да се обърне към институцията, за която е кандидатствал - Европейския парламент, а ЦИК е била длъжна да обяви резултатите такива, каквито са. Това е нормалният път, потвърди и политикът от АБВ Ивайло Калфин, който досега беше евродепутат от Коалиция за България. "Пеевски трябваше да се откаже пред Европейския парламент и това е нормалният начин, по който досега са освобождавани евродепутати", поясни Калфин и допълни, че "за г-н Пеевски отново има специална процедура".

Централната избирателна комисия ще предложи промени в закона във връзка с наблюдателите, така че да има доказателства, че регистриралите ги организации стоят зад тях, съобщи Томов. Той подчерта, че сега участието на наблюдатели е замаскиран начин за купуване на гласове. Посочи, че е имало много случаи, когато наблюдателите не са знаели коя организация представляват, посочвали са партия, което е забранено, а понякога дори не знаели и името на партията, а само партийния лидер, към когото са се смятали отговорни.