Посрещаме израелски деца вкъщи

Мисия Пловдив

02-06-2014, 13:08

Снимка:

Facebook

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът е в Израел, обсъжда проекти в образованието (СНИМКИ)

Холон и Пловдив с общи проекти

Пловдивски семейства ще посрещат израелски деца в дома си, а наши ученици ще гостуват в чуждата страна. Това е била една от обсъжданите теми по време на посещението на кмета Иван Тотев в град Холон, който е обявен за най-добрия град за живеене в Израел. Отношението им към образованието и децата е на невероятно ниво, коментира след визитата Тотев.

15-16 годишни деца от Израел и Пловдив ще си разменят гостувания. Семейства, които искат да посрещнат вкъщи чуждестранно момче или момиче, могат да потърсят повече информация в отдел "Образование" в община Пловдив. Идеята е тийнейджърите да разгледат града, да практикуват английски и да се задълбочи партньорството ни с Холон, коментира заместник-кметът Стефан Стоянов.

На 20 юни в града пристига делегация от израелски университетски преподаватели, които ще се срещнат с техни колеги в Пловдив. Учените са от Холонския технологичен институт, който е водещ в областта на дизайна. Изложба на висшето училище е включена в официалната програма на One Design Week.

В Израел видяхме технологии, които светът ще ползва след години, каза Иван Тотев. Той е имал среща и с кмета на града Моти Сасон, който е начело на Холон пети мандат. Пловдивският градоначалник е изумен от публично-частните партньорства, които са факт в чуждата страна. Видяхме 40-етажна офис сграда, построена от инвеститор на общинска земя. За вечни времена 17% от печалбата на проекта влиза в хазната на Холон. В Йерусалим старата гара е дадена на концесия. Там имаше изграден плувен басейн със сърф стимулатор, обясни Тотев.

По думите на заместник-кметът Стефан Стоянов, който също бе част от делегацията, израелците има какво да видят и у нас. Нашето предучилищно образование е на много високо ниво, новите ни детски градини не отстъпват на тези от Холон, каза той. Стоянов припомни, че в Израел, както е и в много европейски страни, малките в градините са заети до обяд и след 14 часа няма отворено детско заведение.