Ефективни протести започват и ветеринарите

Управляващите определили 3, 4 пъти по-занижени цени за профилактични дейности

Българският ветеринарен съюз обяви, че след 30-и юни започва ефективни протести. Недоволството на ветеринарите е породено от факта, че цените, които държавата определя за профилактични дейности за 2014-а година, са занижени 3-4 пъти, съобщи БНР.

Девет милиона лева са заделени за имунопрофилактиката на животните за тази година, съобщават ветеринарите. Никой обаче не им е съобщил аргументи за драстичното намаление цените на услугите, които те предоставят на животновъдите. При тези цени, намалени в пъти, ветеринарите ще откажат да изпълняват държавната профилактична програма, а това ще създаде риск както за животните, така и за здравето на хората.

Имунопрофилактиката у нас е пълен провал в момента и когато хората си купуват месо от магазина, те не могат да бъдат сигурни, че месото не е заразено с туберкулоза, например. Ветеринарите твърдят още, че е провалена и системата за идентификация на животните в България. Според тях уж в системата фигурират виртуални животни, като някой има интерес от това.

Лекарите са изпратили протестни предупредителни писма до всички институции, но досега нямат отговор. Ако ситуацията не се промени до 30-и юни те започват протести и ще уведомят Европейската комисия за случващото се у нас.