Полицейска агресия и насилие заради един непродупчен билет

Минувачи стават неволни свидетели и се обаждат на телефон 112

Студент обвини Столичната дирекция на вътрешните работи, че е станал жертва на полицейско насилие заради един непродупчен билет в градския транспорт, съобщава bTV.

От пресцентъра на МВР и СДВР отказват коментар и подробности с мотива, че тече разследване.

Илия Великов се качва в автобуса на път за университета, в който учи, когато при проверка, извършена от шестима контрольори и един полицай, е свален като нередовен пътник. Спорът се превръща в скандал, част от който Илия успява да запише с мобилния си телефон.

„Кво искаш, кво искаш, ти ми кажи, кво искаш? Искаш да те заключа ли? Ела тука, бе, момче, ела тука. Изтрий всичко”, казва полицаят във видеото и бута ръката на снимащия.

„В момента, в който си вадя телефона, вижда се от самото клипче как полицаят ме блъска в оградата”, обяснява студентът.

Минувачи стават неволни свидетели и се обаждат на телефон 112 за намесата на полицейски патрул, който да ги разтърве. „Не искам да виждам насилие по улицата. Това беше бой. Това беше бой”, настояват свидетелите във видеото.

„Не съставиха протокол по случая. Аз бях освободен, понеже явно усетиха, че са прекалили много с правомощията си”, допълва Илия.

Според правозащитната организация Български хелзинкски комитет оценката на Европейския съд за правата на човека не се подобрява. „България се очертава като страната с най-много решения за свръх употреба на сила или това, което наричаме „полицейско насилие" на човек от населението, в сравнение с която и да е страна от Източна Европа”, обясни представителят на организацията Красимир Кънев.

Според организацията оплакванията от полицейска агресия все пак бележат лек спад, за сметка на оплакванията от насилие вътре в полицейското управление. „Първото нещо, което трябва да направи човек, когато е обект на полицейско насилие, е да си извади медицинско и то колкото е възможно по-скоро след инцидента. И на второ място да подаде жалба в прокуратурата”, препоръчва Кънев.

Правозащитниците настояват да се създадат независими комисии, които да приемат сигнали за полицейско насилие и да участват в разследването.