Испанският крал Хуан Карлос абдикира

Новините

02-06-2014, 14:59

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Новината съобщи министър председателят Мариано Рахой

Испанският крал Хуан Карлос абдикира в полза на сина си принц Фелипе. Новината съобщи министър-председателят Мариано Рахой, пише vesti.bg

Предаването на трона ще стане официално, след като бъде внесена съответна поправка в конституцията на Испания, която позволява на монарха да се отказва от короната.

Според премиера мотивите на краля са лични. Той бе "неуморен защитник на нашите интереси", каза Рахой, но добави, че е убеден, че "това е най-добрият момент за промяна".

Вестник "Мундо" пише, че 76-годишният крал обмислял тази стъпка от около месец и взел решението през почивните дни.

Той бе на трона близо четири десетилетия, но през последните години монархията понесе сериозни удари, след като инфантата Кристина беше обвинена в данъчна измама и пране на пари, а съпругът ѝ – Иняки Урдангарин, е разследван за корупция. Освен това здравето на краля е разклатено и той претърпя серия операции.

Репутацията на Хуан Карлос пострада допълнително и след разкрития за разточителен лов на слонове в Ботсуана, на който присъствал през април 2012 г. – е разкара на тежката финансова криза в Испания. На този фон 46-годишният принц Фелипе спечели доста популярност. Хуан Карлос се възкачи на престола през 1975, два дни след смъртта на Франсиско Франко и спечели популярност като човека, помогнал на Испания по пътя към демокрацията, ЕС и нАТО, въпреки че властта му е символична.

През изминалата година двама европейски монарси отстъпиха престола си на своите наследници. В края на април това стори кралицата на Нидерландия Беатрикс. Тя е наследена от сина ѝ Вилем-Александър – първия крал на страната от повече от 120 години. През юли кралят на Белгия Албер II предаде трона на сина си Филип.

През юни пък емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, обяви, че е решил да абдикира и да отстъпи властта на сина си, престолонаследника принц Тамим.