Бургаски съд предава в Кипър нашенец, гласят му доживотен затвор

Радослав Маджиров е издирван с европейска заповед за арест

Бургаският окръжен съд решава дали да екстрадира в Кипър българина Радослав Маджиров, който трябва да бъде съден за 6 престъпления.

Европейската заповед за арест е издадена от Областен съд в Никозия, Кипър. С нея се иизсква задържането и предаването на нашенеца. По наказателния закон на Република Кипър Маджиров е извършил «обир от сериозен характер, фалшификация, пускане в обръщение на фалшив документ, осигуряване на блага чрез фалшиви обстоятелства, както и заговор за извършване на престъпление». Той е направил и опит за сдобиване с пари, чрез измама, наказуем съгласно Закона за предотвратяване и борба с узаконяването на доходи от незаконни дейности.

Според законодателството на Република Кипър обирът, за който е обвинен българинът, се наказва с доживотен затвор. Допуска се преразглеждане на наложеното наказание след изтичане на 20 години.

Окръжен съд – Бургас отложи процеса, тъй като не е получена гаранция от Република Кипър. 

Кипърските съдебни власти ще трябва да представят гаранция пред решаващия съд, че след като Маджиров бъде изслушан на нейна територия, ще бъде върнат в Република България за изтърпяване на наложеното му наказание лишаване от свобода или взетата мярка, изискваща задържане.

От 25 май 2014 год. Радослав Маджиров търпи наложена мярка за неотклонение задържане под стража с оглед обезпечаване участието му в съдебното производство по разглеждане и допускане изпълнението на заповедта.

Маджиров е осъждан за умишлени престъпления от общ характер в Република България. Има и висящо производство срещу него, което по понастоящем е спряно.

Разглеждането на делото по същество продължава на 17 юни 2014 година от 10.00 часа.