Музиката подобрява паметта и забавя стареенето

Добрич Лайф

02-06-2014, 23:07

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Музиката не само обогатява живота ни, но може да има и ключова роля за нашето психическо и физическо здраве, пише e-zdravey.com

 Това твърдят учените от университета в Ливърпул. Музиката засяга двигателните умения, подобрява се паметта и се забавя процесът на стареенето. Хората, които редовно свирят на инструмент, се вглеждат повече в детайлите, обмислят постъпките си и поправят собствените си грешки.

 Учените отбелязват, че музикално образованите хора по-бързо изпълняват прости задачи. Чрез сканиране на мозъка на композитори и любители на музиката, учените са забелязали, че са активни и двете страни на мозъка. Дотогава се е смятало, че дясната страна е по-активна при хората на изкуството и при тези с развита по-силна интуиция.

 

Двете полукълба на мозъка са в постоянно взаимодействие, всяко от които отговаря за определени функции. Лявото контролира способността ни да говорим, четем и пишем, а дясното за креативността, разпознаване на цветовете, звуците, местата и предметите. По принцип двете половини са развити еднакво, но нивото на образование и темпераментът понякога повлияват на една от двете части.

 

Всички дейности свързани с музиката забавят стареенето и подобряват паметта.

 

Музиката има значителен принос за лечението на депресия и множество психични заболявания.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен